Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Telefon

Nazwa produktu lub temat sprawy

Treść pytania

Biokominek a kominek klasyczny pinit_fg_en_rect_red_28

Biokominek a kominek tradycyjny

Porównanie

Biokominek a kominek klasyczny
4 września 2015 Marta Krawczyk

Zastanawiasz się nad zakupem biokominka?

Chciałbyś wiedzieć, czym różni się od kominka tradycyjnego?

Poniżej znajdziesz porównanie tych dwóch urządzeń.

 

1. Czym palimy

Podstawową różnicą między tradycyjnym kominkiem, a biokominkiem jest spalane tworzywo. W kominku tradycyjnym jest to drewno, w biokominku – bioetanol. Ma to wpływ na efekt uboczny spalania – czyli sadzę, popiół i dym w kominku tradycyjnym, oraz parę wodną i dwutlenek węgla (w bezpiecznej ilości) – w biokominku. Głównie z tego powodu biokominki bywają nazywane „kominkami dla wygodnych”. Wymagają niewątpliwie mniej czyszczenia, nie powodują też przesiąkania ubrań i mebli nieprzyjemnym zapachem. Są też zdecydowanie bezpieczniejsze — nie ma tu ryzyka zatrucia czadem, jak to niestety może się zdarzyć przy kominku tradycyjnym.

Powyższe cechy dla większości osób świadczą o niewątpliwej przewadze biokominków nad kominkami klasycznymi. Jest jednak pewien procent ludzi, dla których dym i sadza są niezbędnymi elementami kominka. Wynika to z przyzwyczajeń i indywidualnych preferencji. Przed podjęciem decyzji warto rozważyć tę kwestię.

W biokominku nie używamy drewna – jest to rozwiązanie zdecydowanie bardziej ekologiczne i tańsze, bo nie wymaga ścinania drzew i systematycznego kupowania — bądźmy szczerzy — drogiego drewna opałowego. Tu znowu – jest to kwestia indywidualnych preferencji. Dla niektórych osób drewno to element niezbędny.

2. Budowa i kształt

Kominki tradycyjne są do siebie bardzo podobne pod względem budowy i kształtu. Wynika to z konieczności zamontowania ciężkiej żeliwnej lub stalowej oprawy, kumulującej ciepło i oddzielającej ogień od obudowy. Konieczność skutecznego odprowadzania (toksycznego) dymu wymusza określony kształt.

Producenci biokominków mogą sobie pozwolić na puszczenie wodzy fantazji. Znajdziemy tu przeróżne kształty, formy i kolory. Biokominki wiszące, wolnostąjące, do stałej zabudowy, czy nawet zaprojektowane do wmontowania w meblach. W stylu nowoczesnym lub tradycyjnym. Brak sadzy i toksycznych substancji powstających podczas spalania zdejmuje ograniczenia i obostrzenia z projektantów tych urządzeń.

Paleniska w biokominkach dzielimy na otwarte i zamknięte. Zamknięte jest bezpieczniejsze i gwarantuje równomierne spalanie paliwa, ale otwarte oddaje więcej ciepła pomieszczeniu.

Biokominki są znacznie bezpieczniejsze niż tradycyjne kominki, jednak pamiętajmy, że ogień to ogień, nigdy nie zostawiajmy włączonego kominka, wychodząc z domu!

3. Gdzie zamontować

Kominek tradycyjny wymaga podłączenia do drożnego systemu kominowego. Musi zostać wbudowany w ścianę we wcześniej przygotowanej wnęce kominowej. Odpada więc montowanie go w bloku, czy wielu domach nieprzygotowanych odpowiednio do instalacji.

Biokominek możemy zamontować wszędzie. Budowa i zasada działania biokominka daje mu możliwość niezależnego funkcjonowania w każdym pomieszczeniu, bez podłączenia do systemu kominowego. Może stać przy ścianie lub na środku pokoju, nie musi też mieć stałego, wyznaczonego już w trakcie opracowania projektu miejsca. Możemy go dowolnie przestawiać w zależności od upodobań. Jedynym warunkiem koniecznym do jego lokalizacji jest sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna. Nie może więc być to pomieszczenie całkowicie szczelne, konieczna jest naturalna wymiana powietrza. Biokominek jest więc, w porównaniu z kominkiem tradycyjnym, wymagającym przewodów: dymowego i wentylacyjnego oraz ciężkiej, montowanej na stałe obudowy, zupełnie niekłopotliwym, mobilnym urządzeniem.

4. Ciepło

Biokominek daje mniej ciepła od kominka na drewno, ale wystarczająco dużo, by solidnie dogrzać każde pomieszczenie. Jego moc cieplna najczęściej wynosi 1,5-4 kW, podczas gdy moc średniej wielkości wkładu kominka tradycyjnego ok. 9,6 kW. Biokominek na pewno więc nie ogrzeje domu, czy mieszkania o powierzchni 100 m², ale pokój 25-30 m² – tak. Są, oczywiście, też biokominki o dużo większej mocy, np. 17 kW, ale są to duże urządzenia i bardzo kosztowne zarówno w fazie inwestycyjnej, jak i eksploatacyjnej.

Palenisko standardowego biokominka ma z reguły pojemność 1-3 l paliwa, które jest spalane w czasie 2-5 godzin, w zależności od regulacji. W tym czasie nie trzeba dodawać bioetanolu, kontrolować ciągu kominowego i np. zamknięcia drzwiczek wkładu, jak ma to miejsce w kominkach na drewno. W czasie spalania biopaliwa wydzielana jest para wodna, która bardzo korzystnie wpływa na poziom wilgotności w pomieszczeniu (ok. 55%), oraz niewielkie ilości dwutlenku węgla. W zwykłym kominku, podczas spalania drewna tworzy się sadza i niebezpieczny tlenek węgla, a powietrze w pomieszczeniu jest wysuszane – wilgotność spada do 30%. Ważną właściwością biokominka jest też bardzo mała bezwładność, czyli krótki czas rozpalania i uruchamiania emisji ciepła. Urządzenie rozgrzewa się bardzo szybko, ale i szybko traci ciepło. Aby zapobiec jego wystyganiu, produkowane są ceramiczne elementy obudowy, trzymające dłużej wysoką temperaturę.

Oto najważniejsze różnice między biokominkami a kominkami tradycyjnymi.
Wybór powinien być uzależniony od możliwości i indywidualnych preferencji.
Dla wielu osób biokominek jest jedyną dostępną formą kominka ze względu na brak instalacji kominowej lub mieszkanie w bloku. Naszym zdaniem jest też znakomitą alternatywą dla wszystkich użytkowników ceniących sobie nowoczesny design i oszczędność czasu, który zamiast na czyszczeniu komina wolą spożytkować na bardziej przyjemne czynności.

Biokominek a kominek klasyczny pinit_fg_en_rect_red_28

0 komentarzy

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Masz pytania? Zadzwoń lub napisz: